piątek, 6 września 2013

Śliwkowa Nutella

Czasu na blogowanie znowu jak na lekarstwo ale za to powracam z pomysłem dla łasuchów :) Wykonanie czasochłonne ale dla efektu warto :) Idealny krem na kanapki, do ciast i deserów :)

Nutella ze śliwek



  • 2,5 kg śliwek
  • 1 kg cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1  opakowanie kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 

Ze śliwek usunąć pestki i przekręcić przez maszynkę.  Śliwki gotować przez godzinę. 
 Gdy się zagotują zblendować.   

Śliwki z cukrem gotować jeszcze 1,5 godziny często mieszając żeby się nie przypaliło. 

Następnie dodać cukry wanilinowe oraz kakao i podgotować jeszcze ok. 15 minut. 

 
Na koniec dodać połamaną czekoladę i gotować do chwili rozpuszczenia.

 Gorącą masę nakładać do słoików. Dla utrwalenia można jeszcze pasteryzować 10 minut. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...