piątek, 18 października 2013

Babcine rogaliki

Rogaliki robione przez babcie od zawsze były u mnie hitem wszelkiego rodzaju imprez- szkolnych choinek, przyjęć urodzinowych itp. Dlatego w przepastnych zeszytach znalazłam przepis i zgodnie z oryginalną wersją powstały 

Rogaliki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • odrobina aromatu migdałowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • 75 g masła
  • 3 żółtka

  • 1 jajko i cukier do posypania


Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier. Żółtka oddzielić od białek i dodać do maki z cukrem.
Masło rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić aby trochę przestygło.
Mleko podgrzać tak aby było letnie (nie może być zbyt gorące), drożdże rozpuścić w mleku . 
Drożdże wlać do miski dodać roztopione masło i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i spokojnie odchodzić od ręki. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia.
 
Przygotować dowolne nadzienie u mnie gęsty budyń i domowa nutella  
ale może być też marmolada lub pokrojone drobno jabłko .

Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko i wycinać trójkąty. Na szerszą część nałożyć trochę nadzienia i zwijać ciasno ciasto kształtując rogaliki.

Gotowe posmarować jajkiem i włożyć na chwilę do cukru aby delikatnie okleił rogaliki.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 min.

A oto największy amator domowych ciasteczek :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...