niedziela, 20 października 2013

Groszek ptysiowy

Mamy jesień, a skoro jesień to najlepiej sprawdzają się rozgrzewające zupy-kremy, u mnie ostatnio dość często i przepisy niedługo się pojawią- na zupę krem z brokułów, z porów i oczywiście najpopularniejsza teraz z dyni. No ale do kremowych zup przydałby się jakiś dodatek więc zrobiłam groszek ptysiowy :) ten domowy o wiele lepszy niż ten sklepowy chociaż wiadomo nie tak idealny w  kształcie ale smak wygrywa z wyglądem :)

Groszek ptysiowy
(3 duże blachy)

 
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mąki
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
 
 
Wodę zagotować z masłem i solą na małym ogniu.

Zestawić z ognia wsypać mąkę i wymieszać aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od ścianek garnka. 
 
Ostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i ubijać mikserem.
 
 
Szprycę napełnić masą, na dużą blachę wyłożoną papierem wyciskać małe kuleczki, powinny być bardzo malutkie bo jeszcze podrosną w czasie pieczenia.


Piec ok. 15 min w temperaturze 180 stopni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...