wtorek, 22 października 2013

Gulasz drobiowy z parunami

Dziś pomysł na gulasz ale w wersji z kurczakiem bo to mięsko bardziej mi odpowiada.
Do tego paruny czyli drożdżowe kluski na parze tym razem w wersji nie-słodkiej 

Gulasz


  • 1 duża pierś z kurczaka
  • puszka pomidorów
  • 2 papryki- żółta i czerwona
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • pół puszki kukurydzy
  • 0,5 papryczki peperoni
  • pierz, papryka łagodna, oregano, bazylia
Pomidory wraz z sokiem przełożyć do garnka, dodać trochę wody  i gotować aż zmiękną.
Zestawić z gazu i zblendować.
Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę,
cebulę w pół-talarki a marchewkę zatrzeć na tartce.
Kukurydzę odsączyć na sitku.

Wszystko dodać do pomidorów i gotować na małym ogniu ok. 35-40 min, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania  przyprawić wedle uznania- dość pikantnie pieprzem, papryką, oregano i bazylią.


Paruny- czyli drożdżowe kluski na parze

  •  2 szklanki mąki
  •  1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 duże jajko
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać oliwę i jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać kilka minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kuleczki (w tym przypadku bardzo malutkie bo zależało mi aby był to raczej dodatek do gulaszu a kluski bardzo rosną w czasie gotowania) i układać na stolnicy posypanej mąką.
Duży garnek wypełniony do połowy wodą przykryć tkaniną- gęsta gaza/ pielucha tetrowa itp. i obwiązać sznurkiem ewentualnie gumką recepturką i zagotować wodę.

Kluski kłaść na ściereczce i przykryć blaszaną miską.
Gotować ok. 10 minut
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...