piątek, 4 października 2013

Niezbyt urodziwe ale pyszne- bardzo jesienne muffinki

Nadszedł weekend więc postanowiłam upiec coś słodkiego na deser, w sam raz do jesiennej kawki, herbatki a może grzanego wina?  Powstały dziś pyszne muffinki- połączenie kakao, czekolady, cynamonu i gruszki <3 Bo gruszki to ja uwielbiam ale jem tylko te twarde i soczyste a moje przywiezione z domu  swoje odleżały więc nadawały się tylko do przerobienia. Muffinki wizualnie może nie są zbyt urodziwe bo piekarnika na stancji nie pierwszej nowości i piecze jak chce ale w smaku ah dawno tak się nie zachwycałam zwykłymi muffinkami :D:D

Owsiano-cynamonowe muffinki z gruszką
(10 sztuk)


  • 2 szklanki płatków owsianych 
  •  0,5 szklanki otrębów
  • 0,5 szklanki kakao rozpuszczalnego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 5 kostek gorzkiej czekolady 


Płatki i otręby wrzucić do pojemnika blendera z przykrywką  i zmielić drobno na coś w rodzaju mąki.
Wsypać do dużej miski.  Dodać kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre- jajko, olej i mleko i dokładnie wymieszać.

Gruszki obrać i pokroić w małą kostkę, kostkę czekolady przekroić na pół albo na 3 części.

Do silikonowych foremek nałożyć ok. łyżkę masy na to odrobinę gruszki i kawałek czekolady. całość przykryć jeszcze ok. pół łyżki masy. Całość powinna wypełniać ok 2/3 wysokości foremki.


Piec ok. 15-20 min w temperaturze 180 stopni.


Akcja z gruszką w tle
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...