poniedziałek, 14 października 2013

Papryka faszerowana odsłona 3- najlepsza.. z kaszą gryczaną i białym serem

Na blogu mamy już dwie wersje faszerowanej papryki mięsną i z kaszą jaglaną dziś pomysł kolejny na paprykę faszerowaną tradycyjnym (podobno bo w mojej rodzinnej części regionu raczej niezbyt popularny) na Lubelszczyźnie farszem z kaszy gryczanej i sera. Z tych 3 wersji ta posmakowała mi najbardziej :)

W każdym przepisie zmniejsza się ilość użytej papryki ale te akurat powstały już na stancji więc tylko dla mnie :)

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i białym serem


  • 2 średnie papryki
  • szklanka bulionu
  • torebka kaszy gryczanej
  •  kostka twarogu półtłustego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku



 Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu ok. 15 min, można do wody dodać  kostkę rosołową. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.  Gdy kasza się ugotuje przełożyć do miski, dodać cebulę oraz biały ser całość wymieszać na jednolitą masę za pomocą drewnianej łyżki. Doprawiamy według uznania, ja preferuję raczej ostrzejszą wersję.

 
 Papryki umyć i obciąć im górna część, usunąć gniazda nasienne.

Wydrążone papryki nadziewać farszem i przykryć odciętymi wcześniej częściami
Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wylać szklankę bulionu.
 
 
 Piec ok. 1 godz w temperaturze 200 stopni aż papryka zmięknie. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...