środa, 2 października 2013

Papryka faszerowana pieczarkami i kaszą jaglaną z sosem

Kolejny pomysł na paprykę w wersji faszerowanej, w planach jeszcze 3 wersja ale to innym razem :P
Dziś połączenie kaszy i pieczarek

Papryka faszerowana pieczarkami i kaszą jaglaną z sosem pieczarkowym


  • 3 średniej wielkości papryki
  • woreczek kaszy jaglanej
  • 200g pieczarek (+ ok.200g na sos)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, majeranek. oregano, bazylia
  • 50 g żółtego sera
  • 2 szklanki bulionu 
  • łyżka śmietany
  • marchewka 


Kaszę ugotować w osolonej wodzie lub bulionie al dente. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę, tak samo cebulę.  Pieczarki i cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek i dodać do ugotowanej kaszy. Dodać starty na tartce ser i przyprawy.

Papryki umyć i obciąć im górna część, usunąć gniazda nasienne.


Wydrążone papryki nadziewać farszem i przykryć odciętymi wcześniej częściami
Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wylać szklankę bulionu.
 
 Piec ok. 1 godz w temperaturze 200 stopni aż papryka zmięknie. 
 
 
Sos
 
Pieczarki  umyć i pokroić w kostkę, podobnie cebulę.
Do garnka wlać bulion dodać marchewkę, pokrojone pieczarki i cebulę.
Gotować na małym ogniu ok. 30-40 min, co jakiś czas mieszając.
 
Pod koniec gotowania dodać łyżkę śmietany aby trochę zagęścić sos (jeśli jest taka potrzeba), doprawić do smaku przyprawami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...