środa, 9 października 2013

Pieczarki faszerowane kuskusem z gotowaną piersią z kurczaka i warzywami

Myślałam, że po powrocie na stancję będę miała więcej czasu na dodawanie przepisów a ciągle dzieje się coś, że czasu brakuje :(

Jakieś 2 tygodnie temu zrobiłam pierwsze w życiu podejście do kus kusa i powiem wam, że w tym przypadku to miłość od pierwszego spróbowania :) Sama kasza z dodatkami była pyszna a z pieczarkami to już w ogóle poezja :)  

Pieczarki faszerowane kuskusem z gotowaną piersią z kurczaka i warzywami

  • 10 dużych pieczarek
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • ok. 3/4 szklanki kus kusu 
  • czerwona papryka
  • pół żółtej papryki
  • 100 g żółtego startego sera
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, koperek




Do małego garnuszka wlać wodę (można dodać kostkę rosołową lub warzywa typu marchewka, cebula)
dodać pierś z kurczaka i gotować ok. 20 min

Kus kus wsypać do miski i gorącą zalać wodą tak aby było jej ok 1cm nad powierzchnią kaszy(można użyć też wywaru w którym gotowała się pierś z kurczaka) i odstawić na ok. 2-3 min aż kasza wchłonie wodę.



Pieczarki obrać delikatnie usunąć im nóżki tak aby nie połamać kapeluszy.

Ugotowaną pierś i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Wszystko wymieszać z kaszą.
Nóżki pieczarek pokroic drobno i dodać do kus kusu z warzywami. Przyprawić wedle uznania i dodać starty ser i dokałdnie wymieszać.

 
Farsz nakładać do wydrążonych kapeluszy pieczarek i układać w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. 
Piec ok. 20 min w temperaturze 200 stopni. (można też namoczyć w żółtku, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...