niedziela, 13 października 2013

Ryba z pieczarkami i ketchupowym sosem

Rybka w sumie chyba po raz pierwszy ale z to pyszna idealna na przystawkę imprezową ale i tak bez okazji :)

Ryba z pieczarkami


·         ok. 600g (4 nieduże filety) ulubionej ryby
·         150 g startego żółtego sera
·         300g pieczarek
·         cebula
·         koncentrat pomidorowy (mały słoiczek)
·         pieprz naturalny, sól, bazylia
·         odrobina soku z cytryny
·         ¾ opakowania pikantnego ketchupu
·         2-3 łyżek majonezu
·         Ząbek czosnku



Rybę pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem oraz oprószyć mąką. Smażyć na rumiano z obu stron.

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i koncentrat pomidorowy.

 Przygotować sos: 3/4 dużego pikantnego ketchupu wymieszać z ,2- 3 łyżki majonezu, przeciśniętym ząbkiem czosnku i pieprzem naturalnym.  




Usmażoną rybą wyłożyć spód półmiska. Na to zetrzeć żółty ser. Następnie pieczarki usmażone z koncentratem pomidorowym i cebulą. Te trzy warstwy zalać sosem. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...