wtorek, 29 października 2013

Surówka z białej kapusty

 Mija nam bardzo szybko czas wciągnęłam się w sprawy uczelniane i jakoś czasu brakuje na dodanie wpisu :( No ale jutro jadę na kilka dni do domu będzie smaczne, gotowanie, fotografowanie i dodawanie mam nadzieję też bo przepisy piętrzą się na dysku jakoś nie wychodzi dodawanie ale poprawię się :)
 A dziś tak na wieczór smaczna surówka idealna i do obiadu i jako przekąska :)

Surówka z białej kapusty 


  • 2 kg białej kapusty
  • 2 marchewki 
  • 2 czerwone papryki
  • główka czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
zalewa: 
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 łyżki soli

Kapustę umyć i usunąć wierzchnie liście i poszatkować. 
Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda i skroić w drobne paseczki. 
Wszystko ze sobą wymieszać. 
Z podanych składników ugotować zalewę. 
Gorącą zalać warzywa i odstawić na noc.

 Rano dodać olej i ponownie wymieszać. 
Włożyć do słoików i nie pasteryzować.
Można przechowywać w lodówce do około 2 miesięcy .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...