czwartek, 24 października 2013

Szarlotka na pół roku blogowania :)

No więc zacznę od prywaty :) Dziś mija pół roku od kiedy zaczęłam prowadzenie tego bloga :)
Ostatnio wprowadziłam kilka nowości- pojawiły się propozycje przepisów pod wpisami i istnieje na facebooku także, jeśli komuś się podoba mój blog to zapraszam do polubienia profilu na facebooku.
Dziś wpis nr 115 chyba dobry wynik jak na pół roku :)

Połączenie jabłka i cynamonu to jeden ze smaków najbardziej kojarzący się z jesienią a krucha szarlotka wiadomo :) smaki dzieciństwa :)

Szarlotka

  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • cukier wanilinowy
  • 2 kg jabłek
  • cynamon
 Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać śmietanę, jajka.
Całość zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

Jabłka obrać i zatrzeć na tartce o dużych oczkach i posypać 2 łyżeczkami cynamonu.



Przygotować kruszonkę
Kruszonka
  • 150 g masła 
  • 1 i 1/4 szklanka mąki 
  • 1 szklanka cukru
Masło rozpuścić na wolnym ogniu. Do miski wsypać mąkę i cukier. Wlać roztopione i gorące masło, połączyć i zagnieść. Gdyby kruszonka była zbyt mokra dodać jeszcze trochę mąki.
 
 
 
  Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy, posypać mąką ziemniaczaną lub tartą bułką, wyłożyć jabłka i posypać kruszonką.
 
Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...