czwartek, 10 października 2013

Szybka przekąska- czyli kukurydza z masłem i solą

Szybki przepis na szybką, prostą wręcz banalną  i pyszną przekąskę :)

Kukurydza gotowana z masełkiem i solą

  • 1 kolba kukurydzy 
  • ok. litr wody
  • łyżeczka cukru
  • 25 g masła
  • sól

Kukurydzę obrać z liści ( jeśli takie posiada bo te supermarketowe sprzedawane są bez), nie wyrzucić ich lecz włożyć razem z kolbą do gotującej się wody z cukrem.



W zależności od wielkości kolby gotować od 15 do 30 min (u mnie wystarczyło 15)

W drugim naczyniu rozpuścić na wolnym ogniu masło.

Gdy ziarna będą już miękkie wyjąć kukurydzę na talerz, polać roztopionym masłem i posypać solą 

 

Proste i pyszne :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...