wtorek, 1 października 2013

Zupa grzybowa

Sezon na grzyby trwa, był już pomysł na sos a teraz pomysł na prostą zupę grzybową, taką tradycyjną bo taka najlepiej smakuje w domu :)

Zupa grzybowa

 
  • 400 g grzybów- u mnie podgrzybki
  • bulion (kość- najlepiej wołowa lub wieprzowa, cebula, starta marchewka, trochę pietruszki i selera, 2 małe ziemniaki pokrojone w kostkę lub bulion z kostki)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, majeranek
  • odrobina natki pietruszki
 
Do garnka wlać ok. 2 l wody i zagotować bulion. Ja jestem zwolenniczką domowych na bazie kości i warzyw ale z braku czasu może być tez kostka rosołowa. 

Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Wrzucić do gotującego się bulionu i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 20 min.

Pod koniec gotowania do małej miseczki wlać łyżkę gotującej się zupy i wymieszać ze śmietaną i wlać z powrotem do garna co pomoże uniknąć zważenia się śmietany.


Dodać posiekaną drobno natkę pietruszki.
Zupę doprawić wedle uznania solą, pieprzem, majerankiem lub innymi ulubionymi przyprawami.
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...