środa, 13 listopada 2013

Bułeczki śniadaniowe

Oj trochę mi się przedłużył weekend ale po wyjeździe jakoś nie mogłam zebrać no ale jestem :)
Dziś już co prawda wieczór a tu taki przewrotny tytuł ale przejrzałam ten mój dysk ze zdjęciami i postanowiłam dodać w końcu przepis na bułeczki , który już leży i leży :)
Bułeczki według starego przepisu znalezionego w zeszytach babci, puste bez nadzienia więc idealnie pasują do masełka, dżemu, czekolady do tego gorące kakao i mmm żyć nie umierać :) Można też zrobić je wersji bardziej nautralnej bez cukru :)


Bułeczki śniadaniowe


  • 3 szklanki mąki
  • 7-8 łyżek cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • 75 g masła
  • 3 żółtka
  • mak do posypania


Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier. Żółtka oddzielić od białek i dodać do maki z cukrem.
Masło rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić aby trochę przestygło.
Mleko podgrzać tak aby było letnie (nie może być zbyt gorące), drożdże rozpuścić w mleku (ja używam do tego trzepaczki). 

Drożdże wlać do miski dodać roztopione masło i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i spokojnie odchodzić od ręki. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia.


Gdy ciasto podrośnie, formować średniej wielkości kulki, naciąć na krzyż nożem,
kłaść na papier do pieczenia, posmarować żółtkiem i posypać makiem


  
Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę.
Piec ok. 20 min w temperaturze 220 stopni (najpierw na dole)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...