środa, 6 listopada 2013

Dyniowe serniczki na zimno

Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie dyni :)
Deserek z galaretką cytrynową :)

Dyniowe serniczki na zimno 
( 2 ramekiny o średnicy 9 cm i 2 o średnicy 7cm)

  • 300 g dyni
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g serka homogenizowanego 
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
 
Dynie obrać i pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka zalać wodą taka aby przykrywała dynię.
Dodać sok z cytryny i zagotować aż dynia zmięknie.
Zlać wodę a dynię zblendować.

Do musu z dyni dodać serek homogenizowany i cukier puder i zmiksować.
 Żelatynę rozpuścić w szklance wrzątku i dodać do masy.




Całość wlać do foremek i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Gdy pierwsza warstwa zastygnie przygotować galaretkę cytrynową i wylać na górę deseru.
Wstawić do lodówki jeszcze na ok. 2 godziny.


W razie problemów z wyjęciem serniczka naczynie można wstawić do gorącej wody.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...