niedziela, 17 listopada 2013

Zapiekanka warzywna

Dawno nie było u mnie ziemniaków, a ziemniaków w formie zapiekanki to już ze sto lat :p
Dlatego powstała zapiekanka z ziemniakami i mnóstwem innych warzyw  z sosem czosnkowo-koperkowym :)

Zapiekanka

 

  • 1kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g pieczarek
  • 0,5 papryki
  • 0,5 opakowania mrożonych warzyw na patelnię
 lub mieszanki do zupy jarzynowej
  •  1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka mleka
  • koperek
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 50 g startego sera
Ziemniaki obrać i w osolonej wodzie podgotować aby zmiękły i nie były surowe.

Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, cebulę pokroić w talarki.
Paprykę pokroić w kosteczkę, a marchewkę zetrzeć na tartce.




W miseczce przygotować sos.
Jogurt naturalny wymieszać z mlekiem.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek (moze być też suszony)
sól, pieprz, oregano i bazylię. Całość wymieszać.



Ziemniaki pokroić w plastry. wyłożyć nimi dno naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki posypać startym żółtym serem i wyłożyć na to warzywa.
Całość zalać sosem i wyłożyć 2 warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków.
Posypać odrobiną sera.



Piec ok. 30-35 min w temperaturze 200 stopni. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...