wtorek, 5 listopada 2013

Zupa brokułowo-porowa

Za oknem szaro, buro i deszczowo więc po powrocie do domu chce się zjeść coś sycącego i rozgrzewającego zupa krem z brokułów nadaje się idealnie do tego zadania :)
Najlepsza z domowym groszkiem ptysiowym albo grzankami 

Zupa brokułowo-porowa


  • 1 średni brokuł
  • 1 por
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • marchewka
  • cebula
  • pietruszka
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • łyżka śmietany (opcjonalnie u mnie bez)


W garnku przygotować bulion- zagotować skrzydełka, marchewkę, cebulę i pietruszkę.

Brokuła umyć i pociąć na mniejsze różyczki, pora pokroić na mniejsze kawałki.

Z bulionu wyjąć warzywa i skrzydełko, dodać brokuły i pora i gotować ok. 30 min aż zmiękną.



Zupę zestawić z gazu i zblendować .
Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem oraz wedle uznania np. śmietaną.
Całość postawić jeszcze na gazie do momentu zagotowania.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...