niedziela, 29 grudnia 2013

Amoniaczki

Ciasteczka te zawsze pojawiały się u mnie na Boże Narodzenie ale w tym roku z różnych przyczyn amoniaczków zabrakło :/ No ale nadrobiłam świąteczne braki i na sylwestra ciasteczka muszą być :)
Kolejny tradycyjny przepis mojej babci- czyli to co u mnie zdecydowanie króluje

Amoniaczki

  • 1kg mąki
  • 200 g masła
  • 50 g smalcu (jeśli nie mamy dodać więcej masła)
  • szklanka cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżeczki amoniaku
  • 3 jajka

Mąkę przesiać na sito przez stolnicę i posiekać z tłuszczem (masłem i smalcem).
Amoniak rozpuścić w śmietanie i wymieszać z mąką.
Jaja roztrzepać z cukrem i dodać do pozostałych składników.
 Zagnieść ciasto, wyrabiając kilka minut.
Gotowe ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
 
 
Po wyjęciu z lodówki z ciasta uformować rulon i podzielić go na kilka części.
Każdą część wałkować dość cienko i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka.
Przed ułożeniem na blachę każde ciastko umoczyć w białku i cukrze.


Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...