niedziela, 22 grudnia 2013

Bigos wigilijny

Taka wersja bigosu koniecznie musi pojawić się na wigilijnym stole i trudno sobie wyobrazić kolację bez tej potrawy, a
bigos z grzybami smakuje mi zdecydowanie lepiej niż bigos z mięsem.

Bigos wigilijny

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • suszone grzyby
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka suszonych śliwek
  • kminek, majeranek, kilka ziaren jałowca, sól, pieprz


Grzyby wyłożyć do miseczki i zalać wodą. Odstawić na kilka godzin. W międzyczasie zmienić wodę- wodę z ostatniego płukania zostawić. Gdy grzyby zmiękną pokroić je w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i razem z grzybami podsmażyć na oleju.


Kapustę włożyć do dużego garnka podlać wywarem w którym moczyły się grzyby i dusić na małym ogniu.
Dodać pokrojone śliwki, grzyby, cebulę oraz przyprawy. W trakcie dodać jeszcze łyżeczkę miodu.
Całość gotować na małym ogniu ok. 3 godziny co jakiś czas mieszając.


Gotowy bigos może postać kilka dni - za każdym razem powinien być podgrzewany tak aby się zagotował.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...