sobota, 21 grudnia 2013

Keks

Pyszne ciasto pełne bakalii :) Czego można chcieć więcej na święta- dla mnie o wiele lepsze niż ciasta pełne masy i bitej śmietany :)

Keks

  • 1,5 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu lub wódki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 500g bakalii (kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy, suszone owoce)


Margarynę utrzeć, dodawać po jednym żółtku oddzielonym od białka, następnie dodać cukier puder i alkohol. Całość wymieszać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia.

Mąkę dodać do utartej margaryny.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.



Bakalie pokroić i wymieszać z łyżką mąki (aby bakalie nie opadły  na dno ciasta.)
Bakalie wrzucić do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do formy keksówki.
Piec ok. 45 min w temperaturze 200 stopni.


Gotowe ciasto można polukrować.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...