niedziela, 15 grudnia 2013

Kluski z makiem

Potrawy wigilijne w wersji na słodko? Ależ oczywiście, u mnie w domu tradycyjnie wśród 12 dań zawsze znajdują się dwa na słodko- racuchy (przepis też niedługo) i kluski z makiem i bakaliami.. Jako dziecko gdy z wigilijnego stołu mało co smakowało czekało się na te kluski bo zwykle podawane były dopiero pod koniec.. Przepis jest owszem bardzo banalny ale przepyszny i wiem że dla wielu osób nowy bo spotkałam się już ze zdziwieniem gdy opowiadam o tym daniu :)

Kluski z makiem


  • makaron- w sumie dowolny aczkolwiek w tradycyjnej wersji był to albo makaron łazankowy albo krajanka, ale wszelkiego rodzaju kokardki i falbanki także będą dobre :)
  • 3/4 puszki masy makowej
  • rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, migdały, aromat migdałowy (im więcej bakali tym lepiej )


Makaron ugotować.

W miseczce wymieszać dokładnie mak z bakaliami i dodać aromat migdałowy.

 
Makaron wymieszać z masą makową. 
I gotowe :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...