czwartek, 19 grudnia 2013

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta i suszone grzyby bez wątpienia należą do smaków kojarzących się ze świętami.. 
Krokiety z farszem z kapusty i grzybów będą świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu lub też jako samodzielna potrawa.. Zresztą krokiety można podać nie tylko z okazji Bożego Narodzenia

Krokiety z kapustą i grzybami


Ciasto naleśnikowe
  • 2 szklanki mąki
  •  szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju 
( zawsze zachowuje proporcje tyle ile mąki tyle płynów)

Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanej patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu.
 
Farsz

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 2 duże cebule
  • olej
  • sól, pieprz, kminek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie

Dodatkowo
  •   1 jajko
  • bułka tarta
 
Grzyby namoczyć na noc, w międzyczasie 2-3 razy zmienić wodę aby oczyścić grzyby.
Następnego dnia grzyby pokroić w kostkę.
Kapustę podlać olejem i dusić na małym ogniu, dodać pokrojone grzyby oraz pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tartce o dużych oczkach marchewkę.Dodać liście laurowe i ziele angielskie a na koniec dodać kminek, majeranek oraz pieprz i sól.
 
 
Na naleśniki nakładać łyżkę farszu i starannie rozsmarować tak aby farszu nie było zbyt dużo.
Naleśniki zwijać w rulony lub dowolnie według własnego uznania.
 

W miseczce rozbić jajko i rozmieszać. Każdego krokieta maczać w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej. Gotowe krokiety smażyć na oleju na złoty kolor.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...