niedziela, 22 grudnia 2013

Piernik

Piernik zdecydowanie jest dla mnie najbardziej świątecznym ciastem wyprzedzając zdecydowanie równie świątecznie kojarzący się sernik i keks.
Przepis pochodzący ze starego zeszytu pełnego przepisów mojej babci.

Piernik

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200g margaryny
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 słoik dżemu śliwkowego/marmolady/ powideł śliwkowych


Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka oddzielone od białek, miód, wodę oraz śmietanę i delikatnie ubijać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę z sodą, kakao i przyprawą. 

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy. 



Masę podzielić na 4 części i upiec 4 cieniutkie placuszki (w małych blaszkach)
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.



Gotowe placki przełożyć dżemem śliwkowym, może to też być marmolada lub powidła
i polać polewą z gorzkiej czekolady lub kakao.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...