środa, 18 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Święta coraz bliżej i w kuchni zaczyna tętnić życie :) Dziś było klejenie nieodłącznego atrybutu świąt  czyli pierogów z kapustą i grzybami oraz uszek do wigilijnego barszczu :) Pierogi smakują pysznie zarówno świeżo ugotowane z wody jak i podsmażone- bo w takiej wersji podaje się je u mnie na kolacji :)

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 1kg mąki
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

 Mąkę przesiać przez sito razem z sodą, dodać szczyptę soli i olej. Dolać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Wyrabiać kilka minut aby było puszyste.

Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Kawałki rozwałkowywać cienko i za pomocą szklanki wycinać kółka.
 
 
Farsz
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 2 duże cebule
  • olej
  • sól, pieprz, kminek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
 
Grzyby namoczyć na noc, w międzyczasie 2-3 razy zmienić wodę aby oczyścić grzyby.
Następnego dnia grzyby pokroić w kostkę.
Kapustę podlać olejem i dusić na małym ogniu, dodać pokrojone grzyby oraz pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tartce o dużych oczkach marchewkę.Dodać liście laurowe i ziele angielskie a na koniec dodać kminek, majeranek oraz pieprz i sól.



Na każde kółko wycięte z ciasta nakładać około łyżeczkę farszu. Boki dokładnie skleić- można zawijać w falbanki.

W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna wodą.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...