czwartek, 19 grudnia 2013

Racuchy

Na moim wigilijnym stole poza różnego rodzaju, rybkami, śledzikami i sałatkami pojawiają się dwa dania na słodko pierwszym są kluski z makiem a drugim racuchy. I dziś właśnie przepis na te placuszki :)

Racuchy

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 kostki drożdży 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
 
 
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem. Zamieszać aż do powstania piany przykryć (ja użyłam dużego kubka z przykrywką) i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
 
Mąkę przesiać przez sito, szczyptę soli i jajka, wymieszać drewnianą łyżką. 
 
 
 Do mąki dodać rozczyn z drożdży, całość ostrożnie wymieszać łyżką, przykryć i odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce.
 
Na patelni rozgrzać tłuszcz kłaść placki- niezbyt duże bo rosną jak szalone :D 
Smażyć na złoto z obu stron na małym ogniu, często odwracając gdyż racuchy mają tendencję do przypalania.
 
  

 Podawać można z cukrem pudrem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...