piątek, 20 grudnia 2013

Rogaliki z makiem

Rogaliki dość często gościły kiedyś w moim domu bo babcia robiła cudowne rogaliki :) Teraz sama próbuje odtwarzać ten smak i podobno mi się to udało dlatego na święta powstały rogaliki z masą makową :)

Rogaliki z makiem

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • odrobina aromatu migdałowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • 75 g masła
  • 3 żółtka
 Masa
  • 3/4 puszki masy makowej
  • rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, migdały, aromat migdałowy (im więcej bakalii tym lepiej )


Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier. Żółtka oddzielić od białek i dodać do maki z cukrem.
Masło rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić aby trochę przestygło.
Mleko podgrzać tak aby było letnie (nie może być zbyt gorące), drożdże rozpuścić w mleku . 
Drożdże wlać do miski dodać roztopione masło i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i spokojnie odchodzić od ręki. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia.
 Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko i wycinać trójkąty. Na szerszą część nałożyć trochę nadzienia i zwijać ciasno ciasto kształtując rogaliki.
 

Rogaliki posmarować jajkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 min.
 
Gotowe można polukrować i posypać orzechami.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...