sobota, 14 grudnia 2013

Ryba po grecku

Przepis na tradycyjną świąteczną rybę po grecku :) Zdecydowanie jeden z moich wigilijnych faworytów  :)

Ryba po grecku

  • ok. 600g (4 nieduże filety) ulubionej ryby
  • 4 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz, papryka mielona
  • mąka
  • szklanka wody
Rybę umyć i osuszyć.  Pokroić na małe kawałki i natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w półtalarki.
Do garnka wlać szklankę wody i dodać warzywa. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając a w razie potrzeby dolewając trochę wody, można też dodać trochę oleju.



Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy, ketchup oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać.



Na półmisek wyłożyć porcję farszu warzywnego a to ułożyć warstwę ryby i przykryć całość farszem warzywnym.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...