niedziela, 2 marca 2014

Indyk ze szpinakiem i fetą

Przez wiele lat w mojej kuchni mięso właściwie nie występowało, jeśli już to udka z kurczaka ale z czasem zaczęłam się przekonywać i drób zagościł już na dobre. Tym razem pomysł z indykiem, do tego szpinak i feta- pyszności :) W sam raz na niedzielny obiad :)

Indyk faszerowany szpinakiem i fetą

  • 1 duża pierś z indyka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • opakowanie sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, słodka papryka, bułka tarta, czosnek suszony

  • jajko


Filet z indyka pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Natrzeć solą, pieprzem i papryka.


Szpinak podsmażyć na dwóch łyżkach masła, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i dodać pokruszony ser feta.

Na plastry mięsa nakładać farsz szpinakowy. Zwijać ciasno w rulon i za pomocą wykałaczek połączyć żeby się nie rozwalały. 
Gotowe roladki namoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z czosnkiem.



Podsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...