czwartek, 17 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Tradycyjna babka cytrynowa
Przepis znaleziony w starym zeszycie pełnym takich skarbów :)

Babka cytrynowa

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 margaryna
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 cytryna (starta skórka i sok)
Margarynę utrzeć z cukrem. 
Dodawać po jednym jajku i po 2-3 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając.


Cytrynę sparzyć gorącą wodą.
Na tarce zetrzeć skórkę, potem przekroić na pół i wycisnąć sok.
Sok i skórkę dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.


Ciasto wyłożyć do silikonowej formy na babkę.
Piec ok. 40-45 min w temperaturze 200 stopni.


Gotową babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...