piątek, 18 kwietnia 2014

Barszcz chrzanowy

Na wielkanocnych śniadaniach w większości domów pojawia się żurek lub barszcz biały
i chociaż ja za nimi nie przepadam to u mnie w domu także się pojawia.
Wersja barszczu z chrzanem

Barszcz chrzanowy

  • ok. 1 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 150-180 g chrzanu (może być świeżo tarty lub ze słoika)
  • 0,5 l słodkiej śmietany
  • 8 jajek gotowanych na twardo
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka octu
  • sól, pieprz, majeranek, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
Mięso ugotować z solą, listkiem laurowym i zielem angielskim.
Następnie wyjąć, ostudzić i pokroić w drobną kostkę.

Wywar odcedzić i zagotować dodając mąkę wymieszaną z wodą.
Do smaku dodać ocet oraz chrzan- starty lub ze słoika oraz śmietanę.


Jajka ugotować na twardo. Białka pokroić w kostkę, a żółtka zmiksować z odrobiną barszczu i wlać do zupy.
Na koniec dodać pokrojone mięso i jajka.


Wielkanocne Smaki - edycja IV
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...