środa, 16 kwietnia 2014

Galaretki drobiowe

Galaretki drobiowe robione w silikonowych foremkach na muffinki będą idealnie prezentowały się na świątecznym stole :) Doskonała przystawka nie tylko na Wielkanoc ale i na każdą inną okazję :)

Galaretki drobiowe

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 4 łyżki żelatyny
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
Warzywa umyć i obrać.
Do garnka wlać wodę, dodać skrzydełka z kurczaka, marchewkę, pietruszkę i selera oraz ziele angielskie i liście laurowe.
Całość gotować przez ok. 30-40 min.


Po tym czasie wyjąć wszystko z wywaru.
Mięso i warzywa drobno pokroić w kostkę.

Przygotować silikonowe foremki w kształcie babeczek (z przepisu wychodzi 12) lub inne dowolne naczynie, w którym galareta ma być przygotowana.


Na dno każdej foremki nakładać trochę warzyw i mięsa.

W bulionie pozostałym po gotowaniu warzyw i kurczaka rozpuścić żelatynę.
Tak powstałą bazę wlewać do każdej foremki.
 
 
Gotowe wstawić do lodówki na kilka godzin aby zastygły.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...