sobota, 12 kwietnia 2014

Jajka faszerowane szynką i brokułami

Za tydzień Wielkanoc a trudno sobie wyobrazić te święta bez jajek.
U mnie w rodzinie wszelkiego rodzaju jajka z majonezem i faszerowane zawsze znikają ze stołu w pierwszej kolejności. Zazwyczaj gościły u mnie tradycyjne jajka faszerowane pieczarkami, ale dziś powstał pomysł na jajka faszerowane szynką z indyka, brokułami, żółtym serem, do tego trochę rzodkiewki i natki z pietruszki.
Farszu zostało jeszcze trochę więc przy okazji mamy pastę kanapkową :)

Jajka faszerowane szynką i brokułami

  • 5 jajek
  • kilka różyczek brokuła
  • 50g szynki z indyka
  • 40g żółtego sera
  • 2 rzodkiewki
  • natka z pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • odrobina musztardy
  • sól, pieprz,koperek suszony

Jajka ugotować na twardo.
 
W garnku zagotować wodę z solą i na gotującą wrzucić różyczki brokuła dosłownie na chwilę, następnie wyjąć na sitko i przeleć zimną wodą aby nie straciły koloru. Następnie pokroić dość drobno.

Szynkę i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Gdy jajka ostygną obrać je i przekroić na połówki. 
Za pomocą małej łyżeczki delikatnie usunąć żółtko i dodać do pozostałych składników.

Całość wymieszać z majonezem, jogurtem i musztardą i wymieszać na gładką masę.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i koperek.


Farsz nakładać w "wydrążone" połówki jajek.
Odstawić do lodówki.  


Jajka na Wielkanoc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...