piątek, 4 kwietnia 2014

Kopytka z gulaszem

Wszystkie potrawy mączne w stylu tych robionych przez moją babcią zawsze były moją słabością :) 
Kopytka też uwielbiam zazwyczaj jem je po prostu popijając zimnym mlekiem albo podsmażone z cebulką ale tym razem podałam je w wersji "na bogato" polane gulaszem drobiowym :)

Kopytka z gulaszem


Kopytka
  • 500 g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
Ziemniaki starannie utłuc- najlepiej przepuścić przez specjalną praskę do ziemniaków.
Dodać jajko, mąkę oraz przyprawy.
Zagniatać ciasto tak aby nie kleiło się do ręki ( w razie potrzeby dodać mąki)
 
Z ciasta uformować dość cienki rulon i nożem odcinać pod kątem kawałki ciasta.
 
W garnku zagotować wodą z dodatkiem oleju i soli.
Na wrzącą wodę wrzucać kluseczki i gotować do momentu wypłynięcia.
Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na sitku.
 
 
Gulasz
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • puszka pomidorów
  • papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 papryczki peperoni
  • pierz, papryka łagodna, oregano, bazylia
Pomidory wraz z sokiem przełożyć do garnka, dodać trochę wody  i gotować aż zmiękną.
Zestawić z gazu i zblendować.
Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę,
cebulę w pół-talarki a marchewkę zatrzeć na tartce.
Kukurydzę odsączyć na sitku.

Wszystko dodać do pomidorów i gotować na małym ogniu ok. 35-40 min, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania  przyprawić wedle uznania- dość pikantnie pieprzem, papryką, oregano i bazylią.
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...