poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Krupnik drobiowy

Krupnik..
Przez jednych uwielbiany, dla innych najgorszy postrach dzieciństwa..
Ja z mojego domu rodzinnego go nie pamiętam ale może dlatego, ze jako dziecko byłam bardzo wybredna i w zasadzie mało co jadłam więc mama nawet ze mną nie próbowała walczyć..
Smak krupniku utkwił mi w głowie z czasów nastoletnich gdy chodziłam na piesze pielgrzymki do Częstochowy i 7 czy 8 dnia marszu na noclegu zostaliśmy poczęstowani taką zupką- uwierzcie wtedy to było najpyszniejsze co mogło się przydarzyć :D 

Moja wersja krupniku "tradycyjnie" odbiega od standardów jako, ze jak już wiecie ja niezbyt za mięsem przepadam więc wszystko zamieniam na drób :)
Krupnik też ugotowany na piersi z kurczaka, do tego dużo warzyw i zieleniny :)

Pysznie, szybko i sycąco :)

Krupnik

  • duża pierś z kurczaka 
  • 2 cebule
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • pół pora
  • natka pietruszki, koperek
  • 100 g kaszy jęczmiennej 
  • ziele angielskie
  • kilka listków laurowych
  • sól, pieprz, majeranek 
 
 
Do dużego garnka wlać wodę (ok. 2 litry), dodać pierś z kurczaka, cebulę, liść laurowy i ziele angielskie.
Zagotować.

Warzywa umyć i obrać.
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pora pokroić w pół talarki, a ziemniaki w kostkę. 

Warzywa wrzucić do wywaru mięsnego.



Gdy pierś z kurczaka trochę podgotuje wyjąć ją i pokroić w kawałki, które następnie z powrotem wrzucić do zupy.

Gdy wywar będzie już gotowy dodać kaszę jęczmienną.
Gotować na małym ogniu, w między czasie podlać jeszcze ok. 2 szklanek wody bo kasza dużo jej wchłania.


Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...