czwartek, 17 kwietnia 2014

Mazurek

Kolejne tradycyjne po babce i keksie świąteczne, tradycyjne ciasto :)
I kolejne z magicznego zeszytu pełnego tradycyjnych przepisów mojej babci :)
Trochę urozmaicony bo u mnie tradycyjnie mazurek był raczej formą bułki niż ciasta ale ja postawiłam na dodatki masy krówkowej i masy czekoladowej.

Mazurek


  • 1 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • aromat migdałowy
Masa 1
  • 1 puszka masy krówkowej
 Masa 2
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • bakalie do dekoracji

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać przez sitko. Mleko podgrzać tak aby było letnie i rozpuścić w nim drożdże ( najlepiej za pomocą trzepaczki), masło rozpuścić i trochę ostudzić.

Całę jajka utrzeć z cukrem.

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.


Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować. Na 2 zrobić brzeg z rulonu ciasta.
Gotowe posmarować jajkiem. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.

Na ciasto bez brzegu nakładać masę krówkową. Przykryć drugim ciastem (z brzegiem).


Przygotować drugą masę.
W rondelku zagotować śmietanę, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać kakao i pokruszoną czekoladę. Gotować jeszcze ok. 3-4min. Lekko ostudzić.
 
Masę czekoladową wylać na górę ciasta i udekorować bakaliami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...