piątek, 25 kwietnia 2014

Placuszki kukurydziane z musem dyniowo pomarańczowym

Dawno nie było na blogu żadnych placuszków a wiadomo, że są idealne na każdą porę dnia.
Na śniadanie, obiad, kolację albo przekąskę.

Dzisiejsze placuszki powstały bez mąki- na bazie kaszy kukurydzianej. Wyszły pięknie rumiane i puszyste a jednocześnie dość chrupkie :)
Do placuszków pasują różnego rodzaju musy, dżemy albo cukier puder.
Ja wykorzystałam do tego znalezioną w zamrażarce dynie i przerobiłam ją na mus z dodatkiem pomarańczy, odrobiny dżemu brzoskwiniowego i cynamonu

Placuszki kukurydziane z musem dyniowo pomarańczowym

  • 1, 5 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z pomarańczy
  • szczypta soli
Do miski wsypać kaszę, cukier, sól i proszek do pieczenia i zamieszać następnie dodać miód,mleko, sok i jajko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na kilka minut aby ciasto trochę zgęstniało. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. 


Mus
  •  300g dyni
  •  sok i miąższ z pomarańczy
  • łyżeczka dżemu brzoskwiniowego
  • łyżeczka miodu
  • cynamon 



Dynię pokroić w kostkę. Wycisnąć sok z pomarańczy i razem z miąższem dodać do dyni.
Gotować na małym ogniu aż dynia zmięknie. Dodać miód i dżem a następnie całość zblendować na gładką masę. Doprawić cynamonem. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...