sobota, 5 kwietnia 2014

Tarta brokułowa z kurczakiem i sosem śmietanowo-serowym

Tarta to doskonałe danie do podania zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Dziś pomysł na jedno z moich ulubionych połączeń brokuły i kurczak :)
Kruchy spód z mąki żytniej z czosnkiem i sos śmietanowo-serowy :)
Dla mnie połączenie idealne :)
Niestety mój wysłużony piekarnik na stancji czasem robi mi dziwne numery i bardzo szybko spala górę dlatego boczki trochę zbyt spieczone :/

Tarta brokułowa z kurczakiem i sosem śmietanowo-serowym

 
Spód:
  • 1,5 szklanki mąki żytniej 
  • 0,5  szklanki mąki pszennej 
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czosnek suszony
 Mąkę przesiać przez sitko, dodać jogurt, oliwę jajko i pozostałe składniki i zagnieść ciasto- powinno swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim nasmarowaną blaszkę do tarty. Widelcem zrobić dziurki.  Podpiec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.


Farsz 
  • mały brokuł
  • 1 pierś z kurczaka
  • duża cebula
  • 200g śmietany
  • 30g żółtego sera
  • sól, pieprz, koperek suszony, oregano, bazylia
 Brokuła umyć i pokroić na małe różyczki.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem kostki rosołowej, na wrzątek wrzucić brokuły na dosłownie chwilę po czym wyjąć na sitko i spłukać zimną woda żeby nie straciły koloru.




Kurczaka pokroić w kostkę. Z oliwy przyprawy do gyrosa, chili i pieprzu ziołowego zrobić marynatę- można odstawić na noc do lodówki. Usmażyć na złoty kolor razem z pokrojoną w piórka cebulą.

Do miski wlać śmietanę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ser wymieszać ze śmietaną i doprawić solą, pieprzem, koperkiem, oregano i bazylią.

 
Na podpieczony spód nałożyć trochę sosu na to równomiernie rozłożyć brokuła, kurczaka i cebulę.
Całość polać sosem.



Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...