niedziela, 18 maja 2014

Maślankowe ciasto z jabłkiem i rabarbarem

Wiosnę uwielbiam przede wszystkim za świeże warzywa i owoce :)
Nie mogłam się doczekać kiedy w końcu znajdę czas na przygotowanie ciasta z rabarbarem :)
Tym razem nie drożdżowe (chociaż najbardziej lubię pracować właśnie z ciastem drożdżowym :)) a przygotowane na bazie maślanki :) Szybkie, nawet bardzo szybkie w przygotowaniu, puszyste wilgotne i przede wszystkim z pyszną kwaskowatością rabarbaru i jabłka :)

Maślankowe ciasto z jabłkiem i rabarbarem
(forma keksówka)


  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 1 duże jabłko



Jajka utrzeć z cukrem pudrem.
Stopniowo dolewać maślankę oraz olej ciągle ubijając.
Do utartych jajek i maslanki dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość wymieszać na jednolitą masę i wyłożyć do keksówki.
 
Rabarbar umyć, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałeczki.
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Rabarbar i abłko wymieszać i zasypać cukrem.
Tak przygotowane owoce wyłożyć na ciasto.
Piec ok. 40-45 min w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Rabarbalove
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...