niedziela, 10 sierpnia 2014

Kotlety z kalafiora / Kilka słów wyjaśnienia

Hej Kochani moi :)
Na wstępie kilka słów wyjaśnień.. Nie było mnie na blogu bardzo długo za co przepraszam, ale ciągle mam dużo zawirowań osobistych i już wydaje się, że będę miała czas na powrót a tu znowu coś nowego- i tak w kółko :( Mam nadzieję, że niedługo wszystko się unormuje i wrócę pełną parą do tego co uwielbiam- do gotowania i dzielenia się z wami przepisami..
Póki co zapraszam do polubienia mojego profilu na fb tam bywam trochę częściej :)

A teraz pora na przepis :)

Pierwsze co kojarzy nam się ze słowem kotlety to bez wątpienia mięso..
A jednak kotlet może nie być z mięsa i to wcale nie "wymysł" współczesnych antyfanów mięsa bo przepis na te kotlety znalazłam w mojej skarbnicy przepisów- starym zeszycie mojej babci :)
No więc skoro mamy lato i pełen dostęp do różnych warzyw dziś propozycja kotletów z kalafiora :)


Kotlety z kalafiora


  • 1 duży kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 bułki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek
  • bułka tarta do obtoczenia



Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
Gdy zmięknie podusić go tłuczkiem do ziemniaków.

Bułki namoczyć aby zmiękły, następnie odcisnąć pognieść , i dodać do  kalafiora.

Do masy kalafiorowo- bułkowej dodać jajko, podsmażoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki oraz przyprawy.

Całość dokładnie wymieszać, gdyby masa była zbyt rzadka można dodać bułki tartej.

Z gotowej masy formować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej.

Smażyć na złoty kolor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...