poniedziałek, 8 września 2014

Papryka z kaszą gryczaną i warzywami

Za każdym razem gdy dodaje przepis muszę się tłumaczyć z nieobecności ale życie pisze różne scenariusze, które niestety odciągnęły mnie od blogowania. Ale wszystko idzie w dobrą stronę :)
Znalazłam pracę i próbuję ogarnąć i pogodzić miłość do gotowania z pracą :)
W weekendy nadrabiam wszystkie zaległości i zapuszczam się na kilka godzin do kuchni gdzie gotuję i piekę ciasta :) No i zbieram przepisy dla was :)

No więc dzielę się moim dzisiejszym obiadem :)
Na blogu mamy już 3 wersje papryki faszerowanej- klasycznie z mięsem mielonym, z kaszą jaglaną i wersję z białym serem i kaszą gryczaną,dziś także farsz z kaszą gryczaną i warzywami :)

Papryka z kaszą gryczaną i warzywami


  • 3 niezbyt duże papryki
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • puszka pomidorów
  • 1 paczka mieszanki warzyw mrożonych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki 
  • pół papryki
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek granulowany


Kaszę gryczaną ugotować w bulionie.

Na patelni podgrzać pomidory wraz z sokiem i dodatkiem oregano i bazylii.
Dodać mrożone warzywa i przygotowywać na małym ogniu pod przykryciem.
Cebulę pokroić w pół talarki, marchewkę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
Dodać do pozostałych warzyw.
Gdy warzywa zmiękną dodać przygotowaną kaszę gryczaną i wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.

Papryki umyć i obciąć im górna część, usunąć gniazda nasienne.

Wydrążone papryki nadziewać farszem i przykryć odciętymi wcześniej częściami
Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wylać szklankę bulionu.
 Piec ok. 1 godz w temperaturze 200 stopni aż papryka zmięknie.  

Paprykujemy 5
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...